top of page
IMG_0824.HEIC

DETTA ÄR TROGEN HAVET

Jag heter Annika Trogen. Havet är min grej. Jag är uppvuxen på segelbåt, har kört egen motorbåt i över 20 år och bor vid havet. 2020 lade jag om rodret även yrkesmässigt. Kontoret i stan är utbytt mot bryggan i Rörsundsviken. Jag är äntligen Trogen Havet och hoppas nu få göra dig mer hemtam ombord och till havs.  

Jag tog examen från Handelshögskolan och har sedan jobbat på företag som EF, Pharmacia & Upjohn, McKinsey & Co, och senast som HR chef på East Capital. 

 

Jag har fartygsbefälsexamen klass VIII och handhavande av snabba fartyg, utöver förarintyg och skepparexamen avlagda på 80- och 90-talen.

 

Den snygga men opraktiska daycruisern byttes ut mot en tålig aluminiumbåt med hytt och Trogen Havet startades. 

Annika ombord på tvätten.JPG
Symbol.png

VARFÖR HAR JAG STARTAT TROGEN HAVET?

Idén till Trogen Havet föddes för ett par år sedan, i takt med att mina tjejkompisar frågade om jag inte kunde lära dem köra båt. När jag undrade varför inte deras respektive kunde lära dem köra fick jag ofta svaret att det lätt blir tjafs. 

Många berättar för mig att de känner sig osäkra ombord på båten, och att det därför då inte känns så kul. Jag vill råda bot på det. Mitt mål är att det alltid ska kännas tryggt och vara roligt ombord. Allt fler tjejer syns bakom ratten i skärgården idag, men ofta lämnar de fortfarande över till mannen när det är dags att lägga till. Jag ser också många som står lätt handfallna på bryggan med tampen i handen och inte vet hur de ska lägga fast. Jag vill med Trogen Havet ge fler kvinnor mod och trygghet att köra båt i Stockholms skärgård.

 

Killar är förstås också hjärtligt välkomna.

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA TROGEN HAVET

Effektivt kursupplägg

På en praktisk kurs hos Trogen Havet lär du dig den navigationsteori du behöver för att framföra en båt tryggt och säkert i Stockholms skärgård. Däremot lägger vi inte tid på saker man sällan använder. Om du är ute efter att vara säker på att det du möter dagligdags vid en tur i Stockholms skärgård sitter ordentligt, då ska du gå på kurs hos Trogen Havet.

 

Vi går igenom teorin bakom momenten i kursen med allt från att köra så miljövänligt som möjligt (så kallad Eco Driving) till teorin bakom hur vi möter vågor eller hur vi går till väga för att lägga till i en naturhamn. Men framförallt befinner vi oss ute på vattnet och övar praktiskt. Med bara 4 kursdeltagare per tillfälle får varje deltagare mycket tid att praktiskt öva. I samband med pauser övar vi på de vanligaste knoparna så de ska sitta efter genomförd kurs.

 

På kurserna är cirka 25 procent av kurstiden teori och 75 procent praktik.

Du kan även gå en teoretisk kurs för att få förarintyg och då är det förstås 100 % teori.

Perfekt utbildningsområde

Vår hemmahamn – Rörsundsviken – är en lugn vik men nära det väl trafikerade inloppet till både Stockholm och Vaxholm, vilket möjliggör många övningar. Allt som karaktäriserar Stockholms mellanskärgård finns inom räckhåll. 

Trygg och säker utbildningsmiljö

Min erfarenhet

Vi tar det lugnt och säkert, ingen stress och press. Vi är maximalt 4 personer som går kurs samtidigt vilket innebär mycket tid för varje enskild deltagare att öva. Vi lägger tid på säkerhet ombord så att du ska känna dig trygg till sjöss. Våra utbildningsbåtar är rejäla och tåliga.

Jag har lång erfarenhet av att köra mina egna och andras båtar, både i Sverige och utomlands, både stora som små båtar, både med utombordare och inombordare. Min senaste båt var en inombordare med rak axel och jag genomförde fartygsbefälsexamen ombord på en 72 tons före detta tullkryssare, båda svårmanövrerade båtar. 

Jag har stor erfarenhet av att utbilda, både individuellt och i grupp - förvisso i näringslivet och oftast inom ledarskap. Jag är även utbildad coach. Min erfarenhet använder jag nu i min verksamhet med Trogen Havet. Dessutom är jag lugn, pedagogisk och säkerställer att du får en trevlig och lärorik utbildning ombord. 

Våra utbildningsbåtar

Vår största utbildningsbåt, "Kerstin II", är trygg och tålig men också lättmanövrerad och smidig. Oavsett vilken båt du själv sen kör kommer det du lär dig på "Kerstin II" kännas bekant och användbart. Vi har även en mindre Buster. Mer om våra båtar kan ni läsa här.

Symbol.png

FÖR VEM?

Trogen Havet vänder sig främst till dig som har varit ombord på båt tidigare men nu själv vill ta ratten. Och även om du inte har för avsikt att helt ta över körandet, kanske det skulle kännas skönt att ha lite mer kunskap och självförtroende?

Är du nybörjare går det såklart också bra!

Jag skräddarsyr också kurser vid behov. Kanske är ni en grupp som vill kombinera att lära er något nytt och spännande och samtidigt göra något roligt ihop? Då kan ni boka en helg med Trogen Havet. Jag samarbetar med olika skärgårdshotell och vandrarhem i skärgården och kan även ordna övernattning.

Att lära sig något tillsammans kan vara ett fantastiskt sätt att umgås med sina barn. Trogen Havet har haft flera förälder-barn kurser med mycket lyckat resultat. Det är en skön känsla när barnen själva börjar ta båten för att köpa glass och man vet att de har koll på läget. Kanske delar ni sommarställe med släkten och kusinerna vill gå kurs tillsammans? Ungdomarna vi haft ombord har varit mycket nöjda efter genomförd kurs. Minimiålder för barn är 12 år. 

Jag riktar mig främst till tjejer men självklart är killar varmt välkomna.

bottom of page